.

Toplam yaklaşık 1,5 m uzunluğunda kalın barsak içinde tümör gelişimesine kolon kanseri adı verilir. Eğer tümör kalın bağırsağın son 15 cm lik kısmında olursa o zaman rektum kanseri adını alır. Tüm kanserler arasında dünyada 3. sırada gelmektedir. Ailesel olmayan kolon kanserinde barsakta görülen bazı lezyonlar kanserin erken habercisi olabilir. Kolon kanseri poliplerden gelişebilir. Aslında poliplerin çoğu iyi huyludur, yani kansere dönüşmezler. Ancak bazı polipler (örneğin adenomlar) kanserleşebilir. Bu nedenle kolonoskopi sırasında tespit edilen polipler polipektomi denilen işlemle çıkartılarak patolojik incelemeleri yapılmalıdır. Ailesel kanser sendromu olan kişilerde ve yakın akrabalarında taramalar özellik arzeder ve daha erken yaşlardan itibaren başlanır, daha sık aralıklarla yapılır.

Risk Faktörleri Nelerdir?

Kolorektal kanserin kesin sebebi bilinmemekte olup en iyi bilinen risk faktörleri şunlardır; aşırı kilolu veya obez olmak, fiziksel olarak aktif olmamak, fazla miktarda işlenmiş gıda veya kırmızı et tüketmek, alkol, sigara, ileri yaş, ailede benzer kanser öyküsü bulunması.

         Makattan gelen kanama ve dışkılama alışkanlıklarının değişmesi

         Karın ağrısı

         Karında kitle

         Kilo kaybı

 

Tanısı Nasıl Konulur?

Kolon kanserinin erken tanısı hastalığın seyrini ve tedavisini önemli ölçüde etkiler. Erken aşamalarında belirti vermeyebilir. Bu nedenle herhangi bir şikayetiolsun olmasın tüm sağlıklı bireylerin 55-65 yaşları arasında kolon kanserine yönelik taramayaptırması gerekmektedir. Çünkü kolon kanseri tümör boyutu iyice büyüyene kadar belirti vermeyebilir.


           

Tedavisi:

Kolon kanserinin tedavisi tümörün yerleşim yeri ve hastalığın evresine göre değişmektedir.

Cerrahi tedavide tümörlü barsak kısmı ameliyat ile çıkartılır. Ameliyat sonrası 2. ve 3. evre hastalarda kemoterapi verilebilir.

Rektum kanserinde kolon kanseri tedavisinden farklı olarak lenf bezlerinde metastaz olması durumunda radyoterapi (ışın tedavisi) ile kemoterapi beraberuygulanır ve tümör küçüldükten sonra cerrahi işlem yapılır.

4. evre kanserlerde karaciğer ve akciğer gibi organlarda veya karın zarında hastalıkvardır. Bu durumda kemoterapiyle birlikte biyolojik ajanlar (akıllı ilaçlar) kullanılır. Tedaviyle hastalıkta yeterli gerileme sağlanması halinde bazı durumlarda metastazlar için cerrahi ya da lokal tedaviler yapılabilir. Başlıca uygulanan lokal tedaviler transarterialkemoembolizasyon (TAKE), transarterialradyoembolizasyon (TARE), rafyofrekansablasyon (RF) gibi yöntemlerdir.